top of page
Sök

3 frågor till Ulrica om stress, yinyoga och värdet av en daglig praktik

Uppdaterat: 20 juli 2022



1. Hur vet en om ens stress är skadlig eller inte?


Stress i sig är inte farligt utan snarare tvärtom. Det gör att vi utvecklas och håller oss alerta och nyfikna på att lära oss nya saker samt goda överlevare, uppfinnare samt befrämjar livsbejakning. Men när vår livsstil blir enformig så hamnar vi ofta i vanemönster. Går till jobbet på samma sätt, sitter för länge, inte tillräckligt med vila, äter för lite, för mycket, sover för lite så får vår kropp och hjärna svårt att tryckutjämna anspänning och då påverkas vår cirkulation negativt. Hjärnan vet inte att du suttit framför en skärm i 8 timmar eller om du blivit jagad av en sabeltandad tiger. Den har bara fått informationen om att vilopauserna störts och uppdateringen av de inte programmen har missats på grund av att vi kör på och driver vidare. Då kopplar våra överlevnadssystem på vilket höjer stresshormon och minskar lusthormon och blodcirkulation ut jämnt till kroppen. Så negativ stress är när stress inte laddas av, inte används utan stagnerar i systemen. Vi vet att stress har blivit negativ när vi börjar frysa även fast det är varmt och tvärtom, när vi blir irriterade av att någon börjar prata med oss då vi håller på med telefonen, när vi får ont i magen ofta, svårt att sova, hudproblem, problem med matsmältningen, försämrat minne och koncentration samt nedstämdhet. Då skadar den oss. Min zenmästaren sade att det är som att vi sakta möglar inombords och vi gör det fritt fram för parasiter att äta upp oss sakta från insidan. Vilket i regel är sant. Vi är skapta för att överleva stark stress men inte över lång tid.


2. Vad är skillnaden mellan Yinyoga och restorative yoga och hur skiljer dess fördelar?


De är två helt olika sätt att utöva yoga på. I Restorativeyoga vill vi komma in i ett hypnogogt stadie; mellan sömn och vakenhet och detta gör vi genom att placera oss i passiva, uppstöttade positioner som lurar kroppen att tro att den är viktlös. Då öppnar vi upp för en djup avslappning och för nervsystem och hjärnan samt vårt pasasympatiska nervsystem stärks och boostas. Jag brukar kalla det för själslig inpackning. I Yinyoga är fokus snarare att arbeta med att få ut slaggprodukter och minska spänning i musklerna genom att lägga tryck på fascian. Det går vi genom att hålla oss stilla i en position i ett par minuter utan att röra oss. Det som är viktigt i Yinyoga är att inte vara i en stark stress utan tillräcklig för att komma i kontakt med ett spänt område, men om man går för djupt in i en stretch är risken att man stretchar en sena eller ligament (vilket kan vara skadligt då dessa inte kan dra ihop sig) samt muskeln kan inte slappna av då och då kommer man inte in det så kallade "relaxation response"; vilket innebär att våra stresshormon minskar och cirkulationsfrämjande hormoner ökar. Yin är en mer fysisk aktiv meditation där vi arbetar med att balansera spänningslägen i kroppen medan Restorative yoga är en passiv djup avspänning med fokus just på djup återhämtning. Båda kan kombineras så klart.


3. Hur ser din dagliga praktik ut?


Den varierar men jag utövar pranayama och meditation dagligen och som förberedelse för det gör jag cirka en halvtimmes yoga. För att hålla min kropp och inre i balans integrerar jag promenader, simning, dans, ridning, jogging och styrketräning (inte alla varje vecka) i lagom dos för att hålla mig frisk och alert för att jag sitter en hel del framför datorn och skriver.

Jag tror på balans framför allt. Jag är långt ifrån en extremist när det kommer till träning så jag drivs inte av klockan, mätning eller regler. Jag är mer bekväm måste jag erkänna så jag gör en halvtimme här, en kvart där, en kvart där hellre än hårda pass, vilket aldrig har fungerat för mig. Min själ behöver mycket lugn och ro så jag försöker prioritera det så mycket jag kan. Tycker om att strosa runt så det integrerar jag varje dag. Planlöst vandrande i en timma varje dag. Vår hund Hamilton och jag gillar det mycket. Att leka med en pinne, hoppa över stockar och sten, sitta på en parkbänk och titta på naturen. Att både vara fysiskt men närvarande i inre stillhet. Sånt är träning för mig.




VILA.

ANDAS.

TA EN STUND FÖR DIG SJÄLV.




Teamet på YOGA FOR LIFE





126 visningar0 kommentarer

Comentarios


bottom of page