top of page
Sök

SJÄLAVÅRD

Uppdaterat: 3 jan. 2023

Mindre är ibland mer

Hösten är här. Färgerna sprakar i träden. Värmen växlar över alltmer åt fukt och kyla. Vi stannar mer inne. Jobbar hårdare. Får ihop det vissa dagar. Andra inte. Oron i världen bekymrar många. Ekonomin osäker.

Nu behöver ta hand om oss själva. Hitta stunder för aktiv paus och vila för att stanna upp och hjälpa kroppen att släppa på all stress och uppbyggd spänning som sätter sig i kroppen.


Aktiv återhämtning går på premissen att vi måste träna avspänning lika mycket som anspänning för att kraftbalans i systemen ska uppstå.


Inom restorative yoga tränar vi inom ramen av att minska på och stävja inkommande information genom att låta kroppen intaga en stillhet, vi löser upp kroppsspänningar genom att använda de olika hjälpmedlen för att intaga passiva kroppsställningar samt hjälper reda ut den mentala rastlösheten genom att ge sinnena ett fokus. Vi vässar uppmärksamheten genom att repetitivt fråga samma fråga om och om igen, till exempel: Hur låter mitt andetag? Var i kroppen känner jag mitt andetag? Kan jag mjukna i takt med utandningen? Lätta i takt med inandningen?Vi kan ställa de frågorna om och om igen tills vi hör andetaget genom allt sinnesbrus och känner andningen i kroppen. När tankarna skingrar sig och vi mer känner vår egen kroppstyngd. Det släpper spänningar på grund av att vi ändrar kemin i kroppen. Stresshormonerna minskar och istället ökar antalet läkande och stabiliserande hormoner. Den vidgade uppmärksamheten fördjupar vår sinnesnärvaro.


Detta är en värdefull insikt, för om man en gång har upplevt den känslan så ökar kroppskännedomen, självinsikten och den inre oron minskar avsevärt. Man landar i sin kropp. Det vi ser som effekt av detta är att man lär sig att lyssna på kroppens signaler, lättare ser möjligheter och blir bättre på att fokusera på det som är viktigt, och förmågan att fatta genomtänkta och kloka beslut ökar.


Med sina vilsamma övningar, där du placerar kroppen i genomtänkta strukturella positioner som stimulerar avspänning och avslappning, erbjuder yogastilen Restorative yoga effektiva verktyg för att lära dig koppla av på djupet. Dessa övningar är enkla att göra hemma.


Önskar du bli ledd in i en skön återhämtande stund? Den 31 oktober kl 18.45-20 har du chansen att ledas in i en själavårdande stund med vår egen Ulrica Norberg. LIVE Online via Zoom eller köp On Demand I fall du önskar ta klassen senare. BOKA


BOKTIPS! Läs Ulrica Norbergs kloka bok ÅTERHÄMTNING-

och lär dig mer om vad som händer i kroppen när vi bjuder in mer aktiv vila samt hur du fångar in mer aktiv återhämtning in i ditt liv.

50 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page